Κυριακή 25 Απριλίου 2021

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

 



ΥΛΙΚΑ:
Α) -200γρ γάλα
- 40γρ αλεύρι σκληρό

Β) - 200γρ γάλα

- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

- 1 κσ ζάχαρη

- 100 γρ αλεύρι σκληρό

Γ) - 1 κσ ζάχαρη

- 3 γρ μαστίχα

- 1/2 κακουλέ

- 1/2 μαχλέπι

- 1 κγ μπέικιν

- 2 βανίλιες

Δ) - 3 αυγά μεσαία

- 300γρ ζάχαρη

- 1 κγ αλάτι

- 100γρ βούτυρο


ροEΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. 200 γρ γάλα & 40 γρ αλεύρι για τσουρέκι σ'ένα τηγάνι & ανακατεύουμε με μία μαρίζ ώσπου να πήξει.Τ'αφήνω εκτός φωτιάς να κρυώσει.





2. Σ'ένα μπωλ βάζουμε 200 γρ χλιαρό γάλα , 9 γρ(1 φακελάκι μαγιά) & 1κσ. ζάχαρη,ανακατεύουμε,προσθέτουμε 100γρ αλεύρι για τσουρέκι,ανακατεύουμε,τυλίγουμε & αφήνουμε να ξεκουραστεί.
3. Στο μπλέντερ βάζουμε 1κσ. ζάχαρη,3 γρ μαστίχα(εγώ δε βρήκα και δεν έβαλα), 1/2 κγ κακουλέ, 1/2 κγ μαχλέπι, 1κγ μπέικιν, 2 βανίλιες & χτυπάμε.

4. Στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού,βάζουμε 3 αυγά μεσαία, 300γρ ζάχαρη & χτυπάμε.Προσθέτουμε το μείγμα 2,μετά το 1 & το 3, το ξύσμα πορτοκαλιού & χτυπάμε.





5.Προσθέτουμε 860γρ αλεύρι & με τον γάντζο χτυπάμε
6. Προσθέτουμε 1/2 κγ αλάτι & 100γρ βούτυρο
7. Αφού φτιαχτεί ωραίο ζυμαράκι,αλευρώνω τον πάγκο και πλάθω για λίγο με τη παλάμη.Αφήνω να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος
8. Μετά το πέρας των 2 ωρών έχει φουσκώσει,χωρίζουμε σε μπάλες 200γρ. και πλέκουμε τα τσουρέκια.Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βάλετε σοκολάτα εάν τα θέλετε γεμιστά.Πλέκουμε τα τσουρέκια μας,και τα τοποθετούμε σ'ένα ταψί με λαδόκολλα,σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30'
9. Αλείφουμε με 1κσ γάλα , 1 αυγό & αμυγδαλόψιχα.
10.⽢Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις για 40-45' στους 180 βαθμούς.













KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ

 ΥΛΙΚΑ:

  • 1 συσκευασία κατεψυγμένος μπακαλιάρος ή αλμυρμισμένος
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 ντομάτα
  • ελαιόλααδο
  • ριγάνη
  • πιπέρι
  • λίγο νεράκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αν έχετε πάρει κατεψυγμένο μπακαλιάρο τον ξεπαγώνετε από το προηγούμενο βράδυ,αλλιώς εάν έχετε πάρει αλμυρισμένο τον βάζετε σε νερό να ξαλμυριστεί όλο το βράδυ.

Κόβετε σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι & τη ντομάτα.Τα τοποθετούμε ομοιόμορφα στο ταψί μας ,βάζουμε ελάχιστο αλάτι στη ντομάτα,από πάνω τοποθετούμε τις ροδέλες του μπακαλιάρου & ρίχνουμε πιπέρι,ριίγανη,ελαιόλαδο & τέλος ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί μας.

Ψήνουμε έως ότου μαραθούν οι ροδέλες κρεμμυδιού και ντομάτας & όταν πιρουνίσουμε το ψάρι & είναι μαλακό,είναι έτοιμο το φαγάκι μας.



Εμείς το συνοδέψαμε με πουρέ πατάτας & μπρόκολο.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ





 Η Κυριακή μετά το Σάββατο του Λαζάρου είναι η Κυριακή των Βαΐων. Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ημέρα αφιερωμένη στην είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Όπως μας αναφέρουν οι Ευαγγελιστές, την επόμενη ημέρα της αναστάσεως του Λαζάρου, ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του, να του βρουν ένα γαϊδουράκι. Πάνω σε αυτό σκόπευε να πάει στην Ιερουσαλήμ.

Εκείνες τις ημέρες είχε μαζευτεί πολύς κόσμος στην πόλη, για τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα. Το Εβραϊκό Πάσχα ήταν γιορτή που γινόταν σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγύπτιους. Πάνω στο γαϊδουράκι, λοιπόν, εισήλθε ο Ιησούς στην Ιερή Πόλη.

Ο λαός είχε ήδη μάθει για την Ανάσταση του Λαζάρου, αφού η Βηθανία απήχε μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ. Τόσο το θαύμα στην Βηθανία, όσο και η υπόλοιπη «δράση» του Ιησού, οδήγησαν τον λαό να τον υποδεχθεί όπως όριζε το εθιμοτυπικό της υποδοχής βασιλέων.

Έστρωσαν κλαδιά (βάγια στα εβραϊκά) φοινίκων στους δρόμους από όπου περνούσε ο Χριστός με το γαϊδουράκι και Τον επευφημούσαν τραγουδώντας «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ» (Ιωάν.12:13).

Από τα βάια, πήρε το όνομα της η ημέρα αυτή. Με την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ ξεκινά το Θείο Δράμα. Επειδή όμως ταυτόχρονα γιορτάζεται η είσοδος του ως Βασιλέας στην Ιερουσαλήμ, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να γιορτάσουν καταλύοντας την νηστεία και επιτρέποντας την βρώση ψαριών.

Στις μέρες μας, την Κυριακή των Βαΐων, όλες οι εκκλησίες στολίζονται με βάια. Επειδή στον ελλαδικό χώρο οι φοίνικες δεν απαντώνται συχνά, για τον στολισμό χρησιμοποιούνται κλαδάκια δάφνης, ιτιάς, ελιάς ή μυρτιάς.

Τα κλαδάκια αυτά μετά το πέρας της λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς. Ο λαός μας πιστεύει ότι τα βάια αυτά, έχουν ιαματικές και αποτρεπτικές για το κακό ιδιότητες.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας με τα βάια αυτά, «χτυπούν» τις έγκυες γυναίκες πιστεύοντας ότι θα γεννήσουν έτσι πιο εύκολα. Σε άλλες, κρεμούν τα βάια στις πόρτες των σπιτιών σαν φυλακτό. Σε δύο περιοχές, όμως, η Κυριακή των Βαΐων, έχει ξεχωριστή σημασία.

Στην Κέρκυρα, γίνεται, με εξαίρεση τα χρόνια του κορονοϊού, μεγάλη λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Η λιτανεία αυτή ξεκίνησε το 1630. Οι Κερκυραίοι τιμούν έτσι τον Άγιο τους, που απάλλαξε το νησί από την Πανώλη το 1629. Ιδιαίτερους εορτασμούς έχουμε και στο Μεσολόγγι.

Την Κυριακή των Βαΐων του 1826, έγινε η μεγάλη Έξοδος του Μεσολογγίου. Οι γιορτές γίνονται προς τιμή των αγωνιστών που έπεσαν εκείνη την ημέρα.