Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Υπέροχα κουλούρια Θεσσαλονίκης που όλοι λαχτάρα με,αλλά δυστυχώς για την επόμενη μέρα ειναι ξερά.Αυτη τη συνταγή τη δοκίμασα για 2 η μέρα ήταν ακόμη μαλακά κ τη 3 η μέρα αν τα ψήσετε είναι σούπερ😊πάμε να δούμε πως φτιάχνονται λοιπόν
ΥΛΙΚΑ:
1. - 300 ml νερό
    - 2 φακελάκια μαγιά
    - λίγο αλάτι
    - 25 γρ. ζάχαρη
    - 500 γρ. αλεύρι
2. - 500 ml χλιαρό νερό 
    - 2 κσ ζάχαρη
    - σουσάμι
    -σπορους chia
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το νερό & τη μαγιά σ ένα μπωλ κ αφήνουμε για 5'.
Έπειτα,βάζουμε αλάτι,ζάχαρη & αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά & αφήνουμε περίπου για 40'.
Στη συνέχεια σ ένα ποτήρι βάζουμε 500 ml χλιαρό νερό & 2 κσ ζάχαρη.
Πλάθουμε τα κουλούρια μας όπως μας αρέσει κ μετά Μ ένα πινέλο τ αλείφουμε με το νερό κ τη ζάχαρη.
Τα βάζουμε σ ένα ταψί με λαδόκολλα κ από πάνω ρίχνουμε σουσάμι κ σπόρους chia
Ψήνουμε στον αέρα στους 200° για 15' 😜

ΠΕΙΝΙΡΛΙ Με ζύμη που φτιαχνετε κ πίτσα😉😉😉😉

Υλικά:
- 3 κούπες αλεύρι
- 1φακελακι μαγιά
- 2 κγ. ζάχαρη
- 1 κγ. αλάτι
- 3 κσ. Λάδι ή βούτυρο
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- λιωμένο βούτυρο για επικάλυψη
ΓΕΜΙΣΗ:
- Σάλτσα ντομάτας
- ζαμπόν,γαλοπούλα,μπέικον
- κασέρι,γκούντα,φέτα
-πιπερια ,ντομάτα,μανιτάρια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σ' ένα μπωλ βάζουμε αλεύρι,μαγιά,ζάχαρη,αλάτι & ανακατεύουμε.Ανοθγουμε μια λακουβιτσα στο κέντρο και προσθέτουμε λάδι και νερό.Ζυμωνουμε για 5' μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία κ μαλακή που δε κολλάει στα χέρια.Την ώρα του ζυμωματος,ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.Σκεπαζουμε με μια πετσέτα κ αφήνουμε να ξεκουραστεί κ να φουσκώσει.
(Ανάβεις τον φούρνο της κουζίνας στους 50° C για 5' σβήνεις κ βάζεις μέσα το μπωλ ....για να φουσκώσει πιο γρήγορα)😉😉
Όταν,η ζύμη είναι έτοιμη τη πατάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πεινιρλακια μας!!!
Παίρνετε το κάθε μπαλάκι κ σε αλευρωμενη επιφάνεια Μ έναν πλάστη του δίνετε το γνωστό σχήμα βαρκουλας.Στο κέντρο προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας.Στη συνέχεια κλείνουμε γυρνώντας τις άκρες κ βάζοντας τες από κάτω έτσι ώστε να κλείσουν κ να πάρουν το γνωστό σχήμα.Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο αλλο.Προθερμαινουμε το φούρνο στους 200°C .Ψήνουμε για 15-25',αναλόγως τον φούρνο που έχουμε.😊
Μόλις ,τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο να γυαλίσουν.
😄Η ίδια ζύμη κάνει κ για να φτιάξετε πίτσα😍