Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΡΟΛΛΑ ΚΑΝΝΕΛΑΣ





ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

  • 1 φακελακι ξηρή μαγιά
  • 100 γρ.ζάχαρη
  • 1 κ.γ κοφτό αλάτι
  • 270 γρ.γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 60 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμ.δωμ.
  • 1 αυγο
  • 2 βανίλιες

Για τη γέμιση

  • 60 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
  • 3-4 κ.σ ζάχαρη (να γίνει σαν πάστα)
  • 1 κ.γ κανέλα
  • Ανακατεύω ολα τα υλικά σ ένα μπολάκι.
  • Για το γλάσο
  • Άχνη,λίγο γάλα και λίγη βανίλια άρωμα

Εκτέλεση

-Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου για ζύμωμα,ρίχνω τη ζάχαρη,βανίλιες,το γάλα,τη μαγιά τα αυγά και ανακατεύω για 1 λεπτό.
Προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω για 3-4 λεπτά.
-Ρίχνω το βούτυρο και ζυμώνω για 3-4 λεπτά ακόμα.
-Βάζω τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ,σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1 και μισή ώρα.
Κόβω μπαλάκια 70 γρ.το ένα το πλάθω σε κορδονι χοντρό και το ανοιγω με πλάστη να πλατύνει.
Το διπλώνω στη μέση κατα μήκος (δείτε φωτο) και απλώνω τη γέμιση.Ρολάρω και το τοποθετώ σε ταψάκι με λαδόκολα το ένα δίπλα στο άλλο με την διπλωμένη πλευρά προς τα πάνω,σε απόσταση 2 εκ.μεταξύ τους.
Τα αφήνω να φουσκώσουν 35-40 λεπτά ακόμα,να έρθουν να ενωθούν και να κολλήσουν μεταξύ τους.
Τα περνάω με ένα πινέλο αυγο χτυπημένο και τα ψήνω στους 170 βαθμούς 20-25 λεπτά.
Όταν κρυώσουν ανακατεύω σ ένα μπολ άχνη ζάχαρη και ρίχνω λίγο λίγο γάλα μέχρι να έχω ένα παχύρευστο γλάσο.Ρίχνω και λίγη βανιλίνη και περιχύνω τα ρολάκια.



















ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 😋
Από Σόφη Τσιώπου

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

 Αν έχετε σφολιάτα φρέσκια ψυγείου ή θέλετε να φτιάξετε εσείς ακολουθήστε τη συνταγή που έχω γράψει στη μπιφτεκόπιτα.

Σ'ένα ταψί τοποθετούμε λαδόκολλα,απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας με τη βοήθεια πλάστη και αρχίζουμε να τα γυρνάμε,τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο ,αλείφουμε & ρίχνουμε σουσάμι.

Ψήνουμε έως ότου ροδοκοκκινήσουν.




ΜΠΙΦΤΕΚΟΠΙΤΑ

 Όλο σφολιάτες τυρόπιτα,ζαμπονοτυρόπιτα πππφφφφ...πολύ βαρετά ώσπου σκέφτηκα να φτιάξω μπιφτεκόπιτα.Η ιδέα μου ήρθε πηγαίνοντας μία βόλτα στο φούρνο της γειτονιάς μου ΦΟΥΡΝΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (πιο κάτω σας έχω το link) για να πάρω καφεδάκι πήρα κ δύο σφολιατίτσες που ήταν μπιφτεκόπιτες.Μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ νόστιμη και γενικά στον συγκεκριμένο φούρνο έχει πολύ ποιοτικά,φθηνά & χορταστικά πράγματα.Μία μέρα λοιπόν που πήγα στο φούρνο για να πάρω μπιφτεκόπιτα δεν είχε & έτσι σκέφτηκε να κάνω μόνη μου ανοίγοντας για 1η φορά σφολιάτα & ναιιι τα κατάφερα.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
  • 240 γρ. νερό βρύσης
  • 50 γρ.ελαιόλαδο
  • 1 κσ. ξύδι
  • 10 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο πολύ μαλακό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο  στον κάδο του μίξερ.Με το εξάρτημα του γάντζου ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική & να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε για 15' να ξεκουραστεί.Έπειτα τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.

Με τον πλάστη ανοίγουμε το ένα ζυμράκι σε φύλλο(στρογγυλο).Απλώνουμε αρκετό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

Κατόπιν στη μέση βάζουμε ένα γλυτζάνι & κόβουμε σε λωρίδες,όπως βλέπετε στην εικόνα.



Διπλώνουμε τη κάθε λωρίδα πάνω στον κύκλο(δε χρειάζεται να είναι με τη σειρά)Τυλίγουμε με μεμβράνη & τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει το βούτυρο για 1 ώρα,αλλιώς για 20' στη κατάψυξη αν βιαζόμαστε.




Κάνουμε ακριβώς το ίδιο και για το 2ο ζυμαράκι.

Όταν είναι έτοιμα ανοίγουμε τα ζυμαράκια σε φύλλο στρογγυλό ή τετράγωνο.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί & τοποθετούμε το 1ο φύλλο,βάζουμε κόκκινη κλασσική σάλτσα ή κέτσαπ τυρί τριμμένο το μπιφτέκι,λωρίδες τυριού ,προαιρετικά αγγουράκι τουρσί & από πάνω το 2ο φύλλο.Γυρίζουμε προσεχτικά τις άκρες που περισσεύουν.Χαράζουμε σιγά-σιγά μη μας ανοίξει η πίτα.





Τέλος,βουτυρώνουμε ελαφρώς από πάνω τη πίτα & ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,μέχρι να ροδίσει





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ💗

http://fournoidrakopoulos.gr/

ΥΓ. Μία διευκρίνηση,όταν είναι να λιώσετε το βούτυρο μη το λιώσετε όλο ,λιώστε το μισό & το υπόλοιπο αφήστε να λιώσει μέσα στο ήδη υπάρχων λιωμένο,έτσι ώστε να γίνει σα κρέμα το βούτυρο.😉 


ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ






 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, μεσαίο
  • 1 ματσάκι βασιλικό ή αποξηραμένο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1-2 ώριμες ντομάτες μεγάλες ή 3-4 μικρές
  • 1 πρέζα αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
  •  παρμεζάνα ή ρεγκάτο ή γρεβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.Σ'ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι να χρυσαφίσει για περίπου 5'
Κόβουμε τα φύλλα από το ματσάκι βασιλικού και δένουμε με σπάγκο τα κοτσάνια. (με αυτόν το τρόπο δημιουργούμε ένα μπουκέ γκαρνί μυρωδικών, το οποίο θα αποσύρουμε μετά από το τηγάνι)
Χοντροκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μας.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο μας και το προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Χοντροκόβουμε τις ντομάτες, τις πιέζουμε λίγο να χάσουν τα πολλά ζουμιά τους και αφήνουμε στην άκρη. 
Σβήνουμε με το βαλσάμικο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το βαλσάμικο και προσθέτουμε τις ντομάτες. 
Προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σάλτσα βγάζουμε τα κοτσάνια βασιλικού. (μπουκέ γκαρνί)
Βάζουμε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό στη φωτιά να βράσει. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τα μακαρόνια και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, για 5-6 λεπτά. Θέλουμε τα μακαρόνια μας να είναι al dente.
Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τη φωτιά. Κρατάμε μία κούπα από το νερό που βράσαμε στην άκρη και ρίχνουμε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στη σάλτσα μας, αν είναι κάπως πηχτή, λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει.
Σερβίρουμε με επιπλέον φύλλα βασιλικού, φρέσκο πιπέρι, ελαιόλαδο και επιπλέον παρμεζάνα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.







ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 😊😊😊

Η συνταγή είναι του Άκη