Αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαξα φέτος δοκιμαστικά για να δως πως θα βγουν και τελικά είναι πεντανόστιμα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
- 500 γρ φαρίνα ή αλεύρι ΓΟΧ
- 1 κγ μπέικιν ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΦΑΡΙΝΑ
- 100 γρ κορν φλάουρ
- 150 γρ ζάχαρη
- 2 αυγά
- 250 γρ γιαούρτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 1 κσ
- 1 κγ κακουλέ
- 1 κγ μαχλέπι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι(προαιρετικά)
- 80 γρ βούτυρο ή φυτικό λάδι
- 1/2 κγ αλάτι
- Ένα κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κγ νερό ( για το άλλειμα)
- σουσάμι ή ζάχαρη κρυσταλλική ( για το πασπάλισμα)
Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη μας.
Σ'ένα μπωλ βάζουμε το κορν φλάουρ ή νισεστέ,μπέικιν ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΡΙΝΑ, 1/2 κγ αλάτι & ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τ'αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν(μπορείτε και στο χέρι αν δεν έχετε μίξερ)Προσθέτουμε το μαχλέπι,κακουλέ,ξύσμα πορτοκαλιού αν θέλετε,γιαούρτι,μαγιά & ενσωματώνουμε το μείγμα.
Σιγά-σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και όταν κοντεύει να τελειώσει αρχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο ή το λάδι και συνεχίζουμε μία με αλεύρι μία με βούτυρο μέχρι η ζύμη μας να είναι σφιχτή και να μη κολλάει στα χέρια.
(Αυτή η ζύμη είναι τσουρεκιού,λίγο πιο σφιχτή.Αν θέλουμε γίνεται ωραιότατο τσουρέκι βάζοντας λιγότερο αλεύρι και η ζύμη να είναι πιο μαλακή.)
Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο βούτυρο,σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 ώρες.Πλάθουμε ότι σχεδιάκι θέλουμε, αφήνουμε για 1 ώρα σκεπασμένα με μία πετσέτα.Αλείφουμε με τον κρόκο και το νερό,πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 15'. Έτοιμα & μοσχομυριστά τα κουλουράκια μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου