Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

 


και ποιος δεν ανυπομονεί για το πέταγμα του χαρταετού,μικροί & μεγάλοι ανυπομονούν γι'αυτή τη μέρα. Από που όμως προέρχεται το έθιμο του χαρταετού? Ποια είναι η ιστορία του?

Το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι, ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα δικά μας Κούλουμα, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή.

Ως χριστιανική θεώρηση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό.

                                                   Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

   Η WeiFang είναι μια σύγχρονη πόλη με πολλές παραδόσεις. Η πόλη έχει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται στην Shandong, την ανατολικότερη επαρχία της Κίνας. Η WeiFang είναι γνωστή από την αρχαιότητα,  έχει μια πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πάνω από 1000 χρόνια. Οι χαρταετοί από  τη Γουεϊφάνγκ είναι από τους καλύτερους στην Κίνα.    Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, περίπου 2300 χρόνια πριν, ο πρώτος χαρταετός είχε αναπτυχθεί στην επαρχία του Σαντόνγκ.

                                                       Sprintime ποίημα του Guo Lin (Qing Dynasty) 

Όταν η γιορτή του κρύου ξεκινά στο τρίτο φεγγάρι, τα αγόρια θα περιφέρονται στις όχθες του ποταμού BaiLang και θα πετούν χαρταετούς τα κορίτσια θα τραγουδούν και θα λικνίζονται  στον αέρα. Την άνοιξη το γρασίδι είναι ήδη καταπράσινο και πολλά χελιδόνια επιστρέφουν!

  Οι πρώτες περιγραφές της κατασκευής των χαρταετών αναφέρουν ότι γίνονται με πλαίσιο/σκελετό s από μπαμπού που καλύπτεται από χαρτί και μετάξι, προέρχονται από τη δυναστεία των Τανγκ. Στο βιβλίο του χαρταετοί, ο Yang Cai γράφει όχι μόνο για το κλασικό Ξύλινα-Μαύρο-Χαρταετό, αλλά και για πολλά άλλα είδη, γνωστά  μέχρι σήμερα. Ειδικά ο ερωδιός, ένα πουλί αετός με τα φτερά και τα πόδια που κινούνται σαν αληθινά, δίνει μια ρεαλιστική άποψη της πτήσης. Οι σημερινοί χαρταετοί μερικές φορές είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με αυτά τα ιστορικά πρότυπα. 

Η πόλη της WeiFang ήταν το κύριο κέντρο της κατασκευής χαρταετού από τις δυναστείες Ming και Qing. Από το 1984 η πόλη φιλοξενεί το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ χαρταετού πάνω στη γη . Πραγματοποιείται συνήθως στη μέση της άνοιξης στο τέλος του Απριλίου. Το 1988 η WeiFang είχε κηρυχθεί η πρωτεύουσα του χαρταετού. Με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Kite (WKF) ένα χρόνο αργότερα. Με έδρα την Παγκόσμια Ομοσπονδία Kite, τη μακρά ιστορία του χαρταετού και το μεγαλύτερο φεστιβάλ χαρταετού στη γη, η πόλη του WeiFang είναι η νόμιμη παγκόσμια πρωτεύουσα του χαρταετού. Η καθαρή και ζωντανή ιστορία, η φυσική ομορφιά και η ποικιλία των manyfold χαρταετών απεικονίζονται στο μοναδικό Μουσείο Χαρταετού της WeiFang. Βλέποντας από μακριά την οροφή του, αυτό το εξαιρετικό μουσείο μοιάζει με σαρανταποδαρούσα.

 Οι κινήσεις και οι μορφές στους χαρταετούς είναι μοναδικές, εξαιρετικές και πολλαπλές. Θα βρείτε όλα τα ζώα, όπως όλα τα είδη των πουλιών, χελώνες, έντομα όπως οι πεταλούδες και πυγολαμπίδες, βατράχια, ψάρια και άλλα είδη της θαλάσσιας ζωής, αλλά και θέματα των τοπικών μύθων που σχετίζονται με την κινεζική μυθολογία, την παράδοση τη θρησκεία, τα παραμύθια και  τους θρύλους. Τα θέματα αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στο χρώμα και τη διακόσμηση, αλλά και στη μορφή και τη διάσταση του χαρταετού
                                                 ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί. Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα.

Απαιτείται βέβαια κοφτερό μυαλό από τον κατασκευαστή, επιδέξια χέρια και φυσικά φαντασία! Ο χαρταετός στη μακραίωνη ιστορία του χρησιμοποιήθηκε με διάφορους τρόπους, για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων, για μελέτες της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, αλλά ακόμα και για αεροφωτογραφίσεις.

Για το πέταγμα του χαρταετού πρέπει με προσοχή να επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους χωρίς ηλεκτροφόρα καλώδια. Ακόμη να είναι μακριά από γκρεμούς και ποτέ σε ταράτσες, εξ αιτίας των δυστυχημάτων από τις πτώσεις. Πάντως, είτε ως άθυρμα ή συνήθεια του χθες, του σήμερα αλλά και του αύριο, έχει τη δύναμη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε χώρα, να ξεσηκώνει όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό παιχνίδι, επίπονο και επίμονο, αγωνιώδες και πολύχρωμο, με επιτυχίες ή απογοητεύσεις, αλλά πάντοτε ένα πανηγύρι συγκινήσεων, συναγωνισμού και χαράς.

 






ΚΑΛΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΜΟΡΦΑ <3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου